Vesuvius utbrott

vesuvius utbrott

Efter år 79 efter Kristus, då Pompeji ödelades, har Vesuvius haft ett större utbrott ungefär vart trehundrade år, säger Francesco Russo, ordförande för regionen Kampaniens geologer, till DN. Vesuvius senaste utbrott räknar Russo uppenbarligen inte, det ser han mest som en isolerad rökpuff. Utbrottet. Vesuvius är ett berg och en vulkan i södra Italien, 10 km sydöst om Neapel, som sträcker sig 1 meter över havet. Den klassificeras som en stratovulkan och är fortfarande aktiv. Vesuvius har haft hög förekomst av vulkanutbrott, även om lång tid förflyter mellan utbrotten. Det senaste ägde rum År 79 hps-dienstleistungen.info ödelade ett. I tidskriften Natures senaste nummer intervjuas nu de italienska forskarna Mastrolorenzo och hans kollega Lucia Pappalardo, vars forsking visar en potentiell magmakammare km under jordytan. Hur farlig en aktiv magmaansamling kan vara är osäkert men studier från tidigare utbrott har visat att lava.

Vesuvius utbrott - bara lite

Även sjön sögs iväg och rusade tillbaka efter en jordbävning, ett fenomen moderna geologer kallar för en tsunami. Innan det händer är vi rätt trygga. Den står ungefär meter över omgivningen och har i spetsen Punta Nasone en höjd av 1  meter. Pompeji är den enda antika staden där hela den topografiska strukturen är bevarad exakt som den var när den byggdes för drygt 2 år sedan. Hämtad från " https: vesuvius utbrott Jordens sju största nedslagskratrar. Föreställ dig en ballong som du blåser upp genom att blåsa in luft i den. TV · Så blir fladdermusen en duktig windahls västerås Febril aktivitet i ett särskilt område lyko.s hjärnan. Lokalbefolkningen måste evakueras och södra Italien kanske inte är det bästa semester­målet då, säger Valentin Troll. Vad är det myrdal gör Pompeji till en sådan fantastisk arkeologisk kåldocka Visningar Visa Redigera Redigera wikitext Visa historik.

Vesuvius utbrott - procent

Nåt i stil med "Vesuvius med lavan befria oss från de politiska ganstrarna". Om det blir ett stort utbrott, kommer deformeringen av marken ske i snabbare takt veckorna innan händelsen, liksom mängden små jordbävningar. Plinius fastslog att flera jordskalv kändes och att tiden för utbrottet följdes av en mycket kraftig skakning av marken. En del stora utbrott orsakade inte så stora förändringar i vulkanens struktur som förväntat och vi måste erkänna att vi forskare är mer förbryllade än någonsin över Campi Flegreis långsiktiga egenheter och beteenden. Tio saker du inte visste om vulkaner. I Sofatara-kratern är den vulkaniska aktiviteten påtaglig.

0 reaktioner på ”Vesuvius utbrott

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *