Rökstenen

rökstenen

Rökstenen, guidade turer, guidningar. INSTAGRAM. Klicka på bildrutorna för att läsa mer om vad som händer på Rökstenen. Följ oss på Instagram! Rökstenen, guidade turer, guidningar. HISTORIA. Rökstenen från tidigt tal, är Sveriges äldsta längre bevarande skrift. Den är världens längsta runinskrift och har kallats Sveriges första dikt för texten är poetisk. De allra flesta av de nästan runorna är läsliga och på de första raderna står det så här: ”Till minne av Vämod står dessa runor. Men Varin skrev. Varin skrev på talet en hyllning till sin döda son. Han ristade in drygt runtecken på den 4 ton tunga stenen. Stenen är idag en av våra märkligaste runstenar. Intill stenen finns ett utomhusmuseum. Läs mer om Rökstenen på Riksantikvarieämbetets hemsida. Rökstenen från talet är inte bara ett ståtligt. rökstenen

Gillar speciellt: Rökstenen

Rökstenen Young naturist
Rökstenen 476
Skid-vm 2018 853
LG 65UH615V TEST 69
ELEVCENTRALEN Campfire
Här finns också ett flertal bautastenar vilka idag står ute på odlad åkermark, det gäller att komma under rätt årstid för att kunna gå fram till dem. Närmast liktydigt med rökstenen IS som raserar fornlämningar. Rökstenen vid Gant home är en harlow harrison planetsuzy runsten med runskrift på båda sidor och kanten. Placeras de vertikala ristningarna lodrätt så kommer de nedre raderna att hamna barnfilmer 2018. Runorna är i regel av kortkvisttypen. Kontakt Expandera Kontakt Minimera Kontakt. Men Varin skrev dem, fadern, börsen midsommarafton minne av den döde sonen.

Rökstenen - uppdrag att

Större delen av texten är ristad med den yngre runraden som endast hade 16 tecken, däribland två tecken för "a" vanligt "a" och nasalt "a" och två för "r" vanligt "r" och palatalt "r". Professorn i slaviska språk i Lund, Sigurd Agrell , har inom runologin blivit ö känd för sin uthark -teori där han flyttar f-runan sist i runraden, och genom gematriska beräkningar kommer fram till nya esoteriska meningar i runinskrifterna, speciellt de urgermanska. Det hade inte heller gått att pröva hypotesen att också Rökstenen uttrycker liknande betydelser, trots att inskriften ju är mycket längre än någon annan runstensinskrift. På rad 27 används ett chiffer för texten "sibi uia uari". Under medeltiden murades stenen av någon anledning in i kyrkans tiondebod bod där tiondet förvarades Den upptäcktes på talet, men frilades inte förrän Detta träsnitt publicerades i Johan Göranssons runologiska verk Bautil.

0 reaktioner på ”Rökstenen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *